Tiibetimastifid.ee ei asu enam siin lehel.
Palun külasta selle asemel mastifid.ee.

Ustavad koeratõud maailma katuselt

Tuntuimad Tiibeti tõukoerad on Tiibeti mastifid, terjerid ja spanjelid. Kõik "maailma katuselt" pärit tõukoerad on väga erilised loomad. Nende erakordne välimus on ilmeksimatu, mistõttu tunnevad koerasõbrad antud tõud juba kaugelt ära. Järgnevalt vaatamegi kõiki kolme koeratõugu veidi lähemalt.

Tiibeti mastif

Tiibet mastif on väga eriline koeratõug, mis on aretatud sealsete rändrahvaste käe all. Tegu on väga kaitsva ja lojaalse koeraga. Tiibet mastifid ei sobi hästi korteris kasvatamiseks. Neil on pigem vaja aeda, kus on piisavalt ruumi.

Võrreldes teiste koertega on nad keskeltläbi rohkem territooriumi kaitsvad. Kui jätad tiibeti mastifi ööseks välja, siis hakkavad nad suure tõenäosusega iga mööduja peale haukuma.

Kindlasti vajavad tiibeti mastifid piisaval määral treeningut. Neid on vaja õpetada, et iga mööduja ja külaline pole potentsiaalne oht. Korraliku kasvatusega on nad aga suurepärased pereloomad.

Tiibeti spanjel

Tiibeti spanjelid on väikesed, aga elava iseloomuga koerad. See koeratõug kaalub tavaliselt 4-6 kilo ning karvkatte värvid varieeruvad pruunist valgeni. Enamasti on tegu seltsikoerte, mitte valve- ega päästekoertega.

Terve ja hea toitumisega tiibeti spanjel on väledate liigutustega ja jätab enamasti väga elurõõmsa mulje. Just sellepärast sobivad tiibeti spanjelid suurepäraselt lastega läbi saama.

Tiibeti terjer

Tiibeti terjer on kõvasti universaalsem tõug võrreldes eelneva kahega. Nimelt on seda koeratõugu laialdaselt kasutatud hoonete valvamiseks, karja ajamiseks ning tavalise seltsikoerana.

Üldjoontes on tegu sotsiaalse ja intelligentse koeraga. Kindlasti ei meeldi tiibeti terjeritele üksindus. Nad vajavad seltsi, mistõttu teiste koerte olemasolu on ainult positiivne.
Tiibeti terjerid on selgelt liikuvad koerad. Neil on vaja aktiivset aega õues müttamiseks. Vaatamata kirjule ajaloole säilitab tiibeti terjer tänasel päeval pigem seltsikoera rolli.